Parket leggen: een echte kunst

Het is zeer belangrijk de regels van de kunst te volgen om het risico te vermijden uw parket te zien stijgen of een onaantrekkelijk resultaat te verkrijgen.

NAGELINSTALLATIE : VOORNAMELIJK VOOR RENOVATIE

Deze zeer technische installatie wordt vooral gebruikt voor renovaties van massieve houtvloeren of gestabiliseerde/half-massieve parketvloeren (minimale dikte van 20 mm).

Het principe? Planken loodrecht op houten draagbalken vastnagelen. De houten ondervloer moet stevig en volledig vlak zijn. De afstand tussen twee draagbalken mag niet groter zijn dan 40 cm. De planken worden “blind” in een hoek van 45° in de tand gespijkerd. Deze legtechniek is niet geschikt voor vloerverwarming.

Wij raden aan beroep te doen op een professional voor deze zeer technische installatie.

VERLIJMDE INSTALLATIE : VOOR ALLE ONDERVLOEREN

De meest gebruikte techniek, geschikt voor massief parket en gestabiliseerd / half-massief parket. Dit type installatie ligt echter niet voor de hand en vereist de tussenkomst van een professional. Deze plaatsing bestaat uit het verlijmen van de planken op een dekvloer (chape), tegels of houten panelen zoals multiplex, OSB of akoestische panelen zoals fermacell of andere.

De soorten verlijmingen :

  • volvlak verlijming (geschikt voor vloerverwarming): de lijm wordt over de hele oppervlakte aangebracht met behulp van een lijmkam

  • rupsverlijming : de lijm wordt aangebracht in “rupsen” haaks op de planken

La Parqueterie du Brabant beveelt deze techniek aan indien er een akoestische isolator wordt geplaatst die toelaat de lijm in de gaten van de onderlaag aan te brengen.

Deze techniek maakt het mogelijk om een gelijmde installatie te combineren met een akoestisch membraan onder de parketvloer.

 

 

ZWEVENDE INSTALLATIE : ZONDER VLOERBEVESTIGING

Deze methode wordt zwevend genoemd omdat de vloerbedekking niet aan de grond is bevestigd. De planken worden samengevoegd en "rusten" op de ondervloer zonder het gebruik van spijkers of lijm. De planken worden in elkaar geklikt of aan elkaar gelijmd. Het is aan te raden om een isolerende onderlaag te gebruiken. Deze installatie is eenvoudiger dan de voorgaande.