Het verschil tussen een parket en een plankenvloer

Deze vloerbedekkingen bestaan uit een samenstel van houten planken.

Het verschil is voornamelijk te wijten aan de afmetingen

- De PARKETVLOER wordt gekenmerkt door kleine houten latten.
Deze kan ofwel
a) een typisch legpatroon hebben, zoals bijvoorbeeld:


Visgraatmotief
Deze parketvloer bestaat uit latten van dezelfde lengte waarvan de uiteinden haaks op elkaar zijn gesneden en loodrecht op de muur zijn gelegd onder een hoek van 45°.Hongaarse Punt
Dit parket bestaat uit latten van dezelfde grootte waarvan de uiteinden in een hoek van 45° zijn afgesneden en van rand tot rand zijn gelegd.Kopshout
Deze parketvloer heeft de bijzonderheid om de houtnerf verticaal te presenteren. In plaats van in de lengte te worden bewerkt, wordt de boom dwars doorgezaagd in de vorm van kasseien. Zo kan het hout tot 3 keer sterker zijn dan een klassiek parket.

b) ofwel geen typisch legpatroon:


Houten "tapijt vloer"
Dit type parket heeft parallelle latten van dezelfde breedte maar van variabele lengte en zonder afschuiningen.
 

- De PLANKENVLOER wordt gekenmerkt door bredere en langere planken die parallel aan elkaar zijn gelegd.Half-massieve (gestabiliseerde) plankenvloer, eik 1Bis, getint en wit geoliedHalf-massieve (gestabiliseerde) plankenvloer, walnoot, geoliedMassieve eiken plankenvloer XXL, natuurlijk geolied

Tips
Een bredere houten vloer geeft een rustiger, meer "zen" gevoel.
Hoe kleiner het legpatroon, hoe dynamischer de sfeer. Het kan een meer ambachtelijk karakter geven.

Houten vloerbedekkingen

De term "parket" (of plankenvloer) is wettelijk gezien gereserveerd voor elke vloerbedekking in hout of op basis van hout en waarvan de slijtlaag, ook wel bekledingslaag genoemd, ten minste 2,5 mm dik is.

Dit is het geval voor half-massieve vloeren (ook wel gestabiliseerde vloeren genoemd) en massieve vloeren.

De half-massieve houten vloer:

Deze parketvloer heeft een slijtlaag (de toplaag) van echt hout die op een tussendrager, de zogenaamde kern, wordt gelijmd. Deze drager bestaat uit meerdere lagen gestabiliseerd hout (Multiplex of houten latten).

Dit type houten vloer vermindert aanzienlijk de natuurlijke afwijking van houtuitzetting.

De massieve houten vloer:

Deze parketvloer is gemaakt van hout, alleen maar van hout!  De planken bestaan dus uit één stuk massief hout. Na het bewerken en schaven, verkrijgen we tand- en groefplanken.

Vóór het plaatsen van dit type parketvloer is het uiterst belangrijk te weten dat een massieve houten vloer kan krimpen of uitzetten naargelang de seizoenen.