Hoe zorg dragen voor uw parket

Om een parketvloer mooi te houden, is het belangrijk om er zorgvuldig voor te zorgen dat het net zo mooi blijft als op de eerste dag en zeker nog mooier. Door de juiste producten te kiezen, zal uw parket nog vele jaren meegaan.

Wij raden Rubio Monocoat-onderhoudsproducten aan voor het reinigen, verwijderen van vlekken en verfrissen van uw houten vloer.

 

VOORBEREIDING VÓÓR HET OLIËN

CLEANER: het oppervlak afstoffen, zonder water, voor een betere oliehechting (superieure lange termijn olieprestatie). Het product doet de houtvezels niet rechtop staan.
NIET GESCHIKT VOOR VERNIS. NIET LICHT SCHUREN ACHTERAF.

CLEANER

 

WOODPREP: doet de houtvezels rechtop staan om het 'warme' effect van de olie te versterken. Het vermindert dus schuurkrassen, vooral op RNG (Rode Noorse Grenen). Geen lichte schuring toepassen. Altijd in de richting van de vezels eindigen.
NIET GESCHIKT VOOR VERNIS. NIET LICHT SCHUREN ACHTERAF.
 

WOODPREP

 

TANNIN PRIMER: blokkeert het looizuur die het mogelijk maakt de tint van de olie te verlichten (ideaal voor oude houtsoorten om zo dicht mogelijk bij nieuw hout te blijven). Geen lichte schuring toepassen. Altijd in de richting van de vezels eindigen.
NIET TE GEBRUIKEN OP RNG (Rode Noorse Grenen) ZONDER TE TESTEN (wordt roos).
NIET GESCHIKT VOOR VERNIS. NIET LICHT SCHUREN ACHTERAF.

TANNIN PRIMER

 

PRE-AGING EFFECT: ideaal voor nieuwe parketvloeren met een verouderde look, maar ook voor bestaande parketvloeren om de oude stijl te versterken. Klassiek schuren tot 120. Pre-aging aanbrengen met een borstel of beter nog genereus met een mop zonder plasjes achter te laten. Droogtijd 24 tot 36 uur (zeer afhankelijk van de omstandigheden: vochtigheid, tocht, warmte). Licht schuren met een rode of zwarte pad. Aanbrengen van de afwerking met olie of vernis.

PRE-AGING

 

AANBRENGING VAN OLIE

Werk in team, de ene doet de randen en de andere verspreidt de olie over het oppervlak.

OPGEPAST: niet alle randen doen en daarna het oppervlak anders bestaat er een risico op voegen. De mono borstel moet het werk rond de randen 'glad' maken.

De olie spaarzaam aanbrengen met bijvoorbeeld een spalter (niet over het hele oppervlak).  De olie met de mono borstel en de beige pad verspreiden in periodes van +/- 15 minuten (insteltijd).
Visueel mogen er geen 'olie-ringen' meer op de vloer liggen. Droog het oppervlak vervolgens af met de mono borstel en een witte pad. Het resultaat wordt bereikt wanneer het oppervlak bij aanraking droog is. Gebruikstijd eenmaal de olie met de 'accelerator' is gemengd: 4 uur.
 

AANBRENGING VAN ONZICHTBAAR VERNIS (emulsie)

Klassiek schuren tot 120.  De vernis genereus aanbrengen met een verfrol, nat op nat. 3 of 4 uur wachten vóór het aanbrengen van de tweede laag. Licht schuren na 2 uur en vervolgens de 3e laag aanbrengen. Kan worden toegepast op Pre-aging. Kan worden hersteld per volledige plank.  Kan licht geschuurd worden (zelfs na 5 jaar) en een extra laag kan aangebracht worden. 
NIET AAN TE BRENGEN OP MONOCOAT OLIE.
 

SCHOONMAAK GEOLIEDE HOUTEN VLOER

- Basis schoonmaak:
Na minimaal 36 uur, droog reinigen: bezem, stofzuiger,... Na minimaal een week, reinigen met water en een pH neutrale zeep. Idealiter, de gezeepte houten vloer met helder water spoelen. Niet werken met gedrenkte gebruiksvoorwerpen.

- Zware reiniging van een vuile houten vloer:

Eerste schoonmaakbeurt met de Soap: 

Als de houten vloer echt beschadigd is, licht schuren met de paarse pad en eventueel weer schoonmaken met Tannin Primer:

TANNIN PRIMER

of Tannin Remover (om de werking van het product te versnellen is het mogelijk om het product te verwarmen met een haardroger of door de container in heet water te zetten):

TANNIN REMOVER

Vervolgens een laagje 2C aanbrengen:

2C

ONDERHOUD HOUTEN VLOER

REFRESH-ECO: extra bescherming na reiniging met de Soap en het drogen van het oppervlak. Zeer gemakkelijk toe te passen, één of twee keer per jaar (afhankelijk van het gebruik natuurlijk). In kleine hoeveelheden verstuifen. Het product met een microvezeldoek in de richting van de houtvezels spreiden. Droogt in een uur. Aandringen op het 'dunne laag'-aspect.

REFRESH-ECO
 

ONDERHOUDSOLIE: reiniging met Soap. Laten drogen en daarna aan te brengen met een mono borstel, beige en witte pads.
Let op: geen voorafgaand schuren, zelfs niet met een paarse pad. Droogtijd 6 tot 8 uur. Let op: zonder dat het een vernis is, vormt dit product een film die onderhoud tegengaat met bijvoorbeeld Refresh Eco (mogelijke blaren).

ONDERHOUDSOLIE

 

GREASE REMOVER: verwijdert vetvlekken (olie, chips,...). 
Om het resultaat te verhogen, de vlek met een haardroger verwarmen en vervolgens het product aanbrengen zonder te wrijven. Laten werken gedurende +/- een lange tijd en de behandeling herhalen indien nodig.  Zodra het resultaat positief is, reinigen met de Soap om het product te neutraliseren. In geval van verkleuring, een beetje 2C op de plank aanbrengen.

GREASE REMOVER

 

LIMESPOT REMOVER: verwijdert kalkvlekken (urine, meststof, roest, chauffagewater, witte kringen, pleistervlekken,…).
Gewoon op de vlek aanbrengen en laten werken. Daarna neutraliseren door te reinigen met de Soap. In geval van verkleuring, een beetje 2C op de plank aanbrengen.

LIMESPOT REMOVER

 

TANNIN REMOVER: verwijdert zwarte looizuurvlekken (blikjes, wijnvlekken, bloempotten,...).
Gewoon op de vlek aanbrengen en laten werken. Daarna neutraliseren door te reinigen met de Soap. In geval van verkleuring, een beetje 2C op de plank aanbrengen.

TANNIN REMOVER